Villámvédelmi felülvizsgálat

A villámvédelem fontossága

Hazánkban sem elhanyagolható az egy évre jutó villámcsapások száma. A jól kiépített villámvédelmi berendezés felfogja és levezeti a talajba a villám energiáját anélkül, hogy az épületben bármi károsodás, tűz keletkezne. A túlfeszültség-védelem (belső villámvédelem) villámcsapás esetén megvédi az elektromos készülékeket, a kisfeszültségű hálózatba jutó káros túlfeszültségtől.

Villámvédelmi rendszerek

A korszerű villámvédelem többfokozatú rendszer. A fő villámvédelmi rendszer a vonatkozó szabványok előírásai szerint, az épület külső részein három fő részből áll.

  1. Felfogó rendszer (villámcsapás felfogására szolgál)
  2. Levezető rendszer (a felfogórendszert köti össze a földelőrendszerrel, feladata a villámáram levezetése)
  3. Földelőrendszer (a villámáram földbevezetésére szolgál)

A fő villámvédelmi rendszert kiegészíti a többfokozatú túlfeszültségvédelmi rendszer (belső villámvédelem), mely hatékonysága csak a szakszerűen, a szabványok pontos betartásával kivitelezett rendszer esetén kielégítő. A bevásárlóközpontokban kapható túlfezsültség-védett (D fokozatú) dugaszolóaljzatok csak kisebb túlfeszültségek esetén látják el feladatukat. Ezért az elektronikai berendezések védelmére, még a lakóépületekben is javasolt kiépíteni a többlépcsős (B-C-D fokozatok) túlfeszültség-védelmet.