Tűzvédelmi felülvizsgálat

A lakástüzeket vizsgáló szakemberek, gyakran elektromos zárlatot állapítanak meg a lakástüzek kiváltó okának. Villamos berendezésekben zárlat bármikor bekövetkezhet. A berendezések előírás szerinti kezelésével, a zárlat lehetősége minimálisra csökkenthető, de teljesen kizárni nem lehet. Az elektromos berendezések csak akkor okozhatnak tüzet, ha a meglévő zárlatvédelem túlméretezett, vagy hibás. A zárlatvédelem megfelelő méretezésével és az elektromos kötések szabvány szerinti elkészítésével, az elektromos tűz lehetősége a minimálisra csökkenthető. A fővezetékek zárlatvédelme általában olvadóbiztosítókkal van megoldva. Az olvadóbiztosítókat egy zárlat után újra kell cserélni.

A szabálytalanul áthidalt, vagy nem megfelelő áramú olvadóbiztosítók zárlat, vagy túlterhelés esetén tüzet okozhatnak. A zárlat következtében kiolvadt biztosítékok áthidalása még az új betét beszerzéséig is tilos.

A villamos tüzeket általában a rossz kötések okozzák. Rossz kötésre, vagy bizonytalan érintkezésre utal, ha az izzólámpák pislognak. Ennek okát mihamarabb ki kell vizsgáltatni és meg kell javíttatni.